Site Overlay

У част Светом Сави

Свети Сава је био „небески ангел у телу“. У њему је горео пламен вечне божанске љубави, а његовим бићем струјале  су чудотворне енергије Духа Божијег, шириле се вечне врлине и мисли. Неуморно је путовао крепећи се духовношћу и лепотом светиња којима се поклањао и тако је свој живот претворио у непрекидно ходочашће.

Дана, 26. јануара, у великој сали Народне библиотеке са почетком у 18 часова, светосавском химном у присуству свештенства, представника локалне самоуправе, пријатеља школе, запослених у образовно-васпитним установама, ученика школе, почела је свечана Светосавска академија.  Светосавска приредба припремана је више од месец дана у којој је учествовало око седамдесет ученика Образовно-васпитног центра „Осечина“, а који су чланови драмске секције и школског хора на челу са тимом наставника за културну и јавну делатност.

На почетку програма присутну публику поздравио је директор школе, господин Зоран Петровић, а такође и са неколико топлих речи обратио се намесник, господин Велимир Крстић.

Оно што нас као светосавски народ краси, поред чврсте вере, ту је и разноврстан и богат репертоар песама кроз које се ми представљамо другима и уједно показујемо осећања, лепоту и корене нашег народа. Кроз здравицу и молитву представили су се млађи разреди школе, а затим су песму посвећену Богородици „Пресветаја, пречистаја“, отпевале ученице виших разреда.

Своју причу о Светом Сави испричали су чланови Драмске секције, ученици Образовно-васпитног центра „Осечина“ подаривши нам музичко-драмске текстове „Свети Сава и Голубица“ и „Архиепископство твоје“ који нам доносе сусрет и преговоре Светог Саве са патријархом цариградским Манојлом и царем Теодором Ласкарисом, из којих проистиче самосталност Српске Цркве и посвећење Светог Саве за њеног првог поглавара.  Након тога, песму Милешевка отпевала је веома талентована девојчица анђеоског гласа, Милица Јокановић која већ сада духовну музику пева по гласовима.

На крају програма, на изненађење и одушевљење публике, са нама су биле и сестре Христина и Катарина Трифуновић. Оне се дужи низ година уназад баве чувањем народне традиције. Духовну и изворну музику својим вршњацима покушавају што више да приближе тако да су узеле учешће на разним манифестацијама, прелима, поселима, приредбама, као и хуманитарним концертима у свом окружењу и иностранству: Грчкој, Пољској, Аустрији.

На Савиндан, 27. јануара у матичној школи уз присуство свештеника, намесника, радника школе и осталих гостију обележена је школска слава ломљењем славског колача, освећењем водице и жита са почетком у 11 часова. Слава се наставила свечаним ручком у просторијама школе. Традиционално, школска слава прославља се и у издвојеним одељењима у Комирићу, Остружњу, Драгијевици, Лопатњу и Горњем Црниљеву.

Обележавање великог празника Савиндана подсећа нас да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и ценимо дела непролазне вредности.

Текст писала: Мср проф.српског језика и књижевности Мирјана Вујичић