Site Overlay

23. април – Светски дан књиге

Неко је једном рекао да књиге треба бирати као што бирамо пријатеље. Данас славимо то пријатељство и љубав према књизи широм света.
Светски дан књиге и ауторских права обележава се сваког 23. априла у години. Одлука о обележавању Светског дана књиге донета је 1995. године, на Генералној конференцији УНЕСКО-а, одржаној у Паризу.
У Шпанији се овај дан обележава као празник још од 1923. године, у част писца Мигела де Сервантеса, који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним особама, а од 1925. да им жене дају књигу у замену.
Године 1995, на већ поменутој конференцији, одлучено је да Светски дан књиге и ауторских права буде обележаван на овај датум, 23. априла, јер је тада каталонски фестивал, али је ово и датум годишњице рођења и смрти највећег драмског писца, Вилијама Шекспира, као и датум смрти Мигела да Сервантеса. Међутим, иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла, по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

Актив српског језика вам честита Светски дан књиге и ауторских права и жели вам да га проведете у здрављу, читајући своју омиљену књигу. У част овог читалачког празника, шаљемо вам једну стару египатску мудрост:
„ Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога ко је чита.“

На важност читања и гајења љубави према књизи и писаној речи указали су и ученици основне школе, који су на часу српског језика са својим наставницама Катарином Максимовић и Милицом Новаковић читали одломке из омиљених дела, цитирали омиљене песнике и писце, али и вредно радили на прављењу паноа.

„Постоји и већи грех од спаљивања књига, а то је – не читати књиге!“ – Јосиф Бродски