Site Overlay

Изазов наставнице Драгице њеним ђацима

 

Ево две гласовне поруке у којима им она објашњава задатак, тј. изазов. 

„Добар дан, децо. Данас ћу вам задати један задатак који ви можете да урадите  за следећу седмицу, зависи од вашег времена, није хитно. Тема је „Догодило се на данашњи дан“.Знате да на телевизији и радију има ова рубрика и да она говори о познатим и великим људима. Е сад, ваш је задатак, да ви замислите како ће изгледатита једна рубрика „Догодило се на данашњи дан“ за једно 50 година, али да јунак те рублике, личност о којој се говори, буде неко од ваших школских другова. Дакле, један  школски друг, односно другарица, који су се прославили у некој области. Ви треба да напишете у чему су се оно прославили.

 Овде ћу сада да прекинем, па ћу вам у другом делу гласовне поруке прочитати како сам ја замислила да то изгледа. Хајде, довиђења. “

„Радио Београд, Први програм,  „Догодило се на данашњи дан“.

 На данашњи дан, пре тачно 50 година, рођен је наш чувени гитариста и композитор  Лазар Васиљевић. Прве акорде на гитари засвирао је у малој школи гитаре, која је организована у локалној Народној библиотеци,  у његовој родној Осечини. Оно што је посебно интересантно у вези овог изузетног уметника, јесте да се он даље сам образовао и усавршавао, што говори о његовој посебној надарености и изузетном  раду и упорности. 

Лазар Васиљевић аутор је изузетних композиција, од којих се посебно издваја „Композиција за гитару број 3, у Д- дуру“, која је настала у доба корона пандемије, у пролеће 2020. Отуда и њен назив : „Пролећна корона“. Ови звуци дају потресну слику страха и неизвесности… Али, на крају композиције, јаки акорди говоре о нади да ће све то проћи, да ће природа победити и натерати човека да схвати своју моћ, за коју је он уображено мислио да је свемоћ.

 Занимљиво је да је у више интервјуа, овај композитор и гитариста, истицао посебан утицај и подстицај, који је на њега извршила његова наставница српског језика  Драгица Пуљезевић. Лазар Васиљевић каже да је она увек бодрила своје ученике и говорила им да буду храбри и упорни у остваривању својих снова. Тако је, управо на њен подстицај, уметник створио своју прву композицију када је имао само 13 година. Било је то у доба пандемије корона вируса 2020. године. 

Наиме, поменута наставница га је замолила да одсвира нешто и тако орасположи своје другове. То су почеци чувеног композитора, а остало је историја, историја која траје јер овај витални 73-годишњак и даље свира и компонује. „Срећан Вам рођендан, Лазаре Васиљевићу, и хвала на топлим и снажним акордима уз које су се родиле многе љубави. “

Сада вам упућујем ИЗАЗОВ: 

КО ЋЕ ШТО БОЉЕ ДА СМИСЛИ И НАПИШЕ ПО СВОМ ИЗБОРУ ЗА „ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН“. ПОШАЉИТЕ ГЛАСОВНИ ЗАПИС НА ГРУПУ И ГРУПА ИЗАБЕРЕ ТРОЈЕ НАЈБОЉИХ. ОНДА СЕ ТАКМИЧЕ ТРОЈЕ НАЈБОЉИХ ИЗ СВА ТРИ ШЕСТА РАЗРЕДА. ТАКО ДОБИЈАМО АПСОЛУТНОГ ПОБЕДНИКА. (У ПОЗАДИНИ ТЕКСТА ДОДАЈТЕ И МУЗИКУ)

Оно што је претходило решавању изазова, била је гласовна порука Николине Ивановић, једна  мотивациона порука, која нам је сада свима потребна, а то је наравно, Иво Андрић и његова приповетка „Аска и вук“. Николина је сама одабрала музику уз ову поруку. 

„Аска и вук“, Иво Андрић 

Говорила Николина Ивановић, ученица 6-2 одељења

 

А сада следе најбоље изабрани изазови. Уживајте. 

Говорила Николина Ивановић, ученица 6-2 одељења

Говорили :

Александра Гладовић, Никола Васић, Јана Срећковић, Ирена Берчек, Кристина Бајић, ученици 6-3 одељења

Викторија Андрић, Тијана Гајић, Дане Миловановић, ученици 6-1 одељења и

Лазар Васиљевић, ученик 6-2 одељења.

Говорио Немања Глигорић, ученик 6-1 одељења

Говорио Михаило Пантелић, ученик 6-1 одељења

Говорила Магдалена Крстић, ученица 6-1 одељења