Site Overlay

ИЗУЗЕТНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ ЗА НАСТАВНИЦУ ДРАГИЦУ И ЊЕНЕ УЧЕНИКЕ

  1. ТРЕЋЕ МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ЗА ЛИНГВИСТИЧКУ СЕКЦИЈУ НАШЕ СРЕДЊЕ

Награде су до сада освајали основци, а ово је прва награда за средњошколце.

На 64. Републичком зимском семинару за наставнике и професоре српског језика и књижевности, на Филолошком факултету у Београду,  28. јануара, додељене су награде ученицима и наставницима за најбољи средњошколски писмени задатак, литерарне секције, лингвистичке секције, листове и часописе основних и средњих школа и најбоље методичке припреме. Међу награђенима је и Лингвистичка секција наше средње школе и професор  Драгица Пуљезевић. Секција је  поделила треће место са карловачком и крушевачком гимназијом. На овом Републичком такмичењу Лингвистичких секција, под покровитељством Друштва за српски језик и књижевност Србије, Филолошког факултета и Министарства просвете Републике Србије, додељене су по три награде за прво, друго и треће место. Поносно истичемо да се Васпитно-образовни центар „Браћа Недић“ нашао у одабраном друштву најбољих гимназија у Србији. (И у свим другим категоријама награђене су само гимназије)

У свом раду „Корона азбучник – корона, учитељица живота“, ученици су истраживали на који начин је корона утицала и на наш свакодневни говор.

Претходних година на овом такмичењу учествовала је Лингвистичка секција основне школе и освојила укупно једанаест награда: 5 првих, 4 друга и 2 трећа места. О свим овим наградама можете прочитати у Летопису Друштва за српски језик и књижевност Србије.

  1. ФЕБРУАР, МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Лингвистичка секција обележила је и 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика, промоцијом свог награђеног рада у  Народној библиотеци у Осечини. У препуној читаоници представљен је   Ковид азбучник – корона, учитељица живота, где се види на који је начин корона утицала, не само на наш живот, већ и на свакодневни говор. Осим ове теме још једном је истакнута вредност и значај српског језика и ћириличног писма, јер је ћирилица један од главних идентитета српског народа и од велике је важности да буде сачувана. Ову промоцију можете погледати на следећој адреси на јутјубу: https://www.youtube.com/watch?v=HsNgOY5Ibzs

3. Учешће на стручном скупу

СПРЕМИ СЕ ДА ГОВОРИШ, МИОДРАЖЕ ПАВЛОВИЋУ

„Овога пута умро је неко близу“, стих је из песме Миодрага Павловића (1928-2014), песника и академика.

Један други Миодраг Павловић (1970-2013), млађи од свог познатог имењака и презимењака, имао је знатну шансу да га достигне по чувењу и делу. Да је имао среће. Преминуо је шест дана после свог 43. рођендана. Почива на бабајићком гробљу већ 10 година.

Стручно-научни скуп „Спреми се да говориш“ посвећен сећању на мр Миодрага Павловића, врсног методичара, који се припремао да одбрани докторат на Филолошком факултету у Београду, када је преминуо 21. јануара 2013. године, одржан је на иницијативу Наставничког удружења из Љига. .

Са Филолошког факултета били су присутни проф. др Љиљана Бајић, проф. др Зона Мркаљ и проф. др Бошко Сувајџић, баш као и 26. новембра 2014, на представљању књиге Миодрага Павловића „Спреми се да говориш“, која је објављена после његове изненадне смрти, у издању Друштва за српски језик и књижевност.

Професорка Драгица Пуљезевић (Фото: Мирослава Којић)

Песник Мирослав Максимовић, овенчан готово свим песничким наградама, имао је занимљиво излагање поводом своје нове књиге Азбука по Душану Радовићу. Драгица Пуљезевић, професорка из Осечине, представила је Зборник радова о говору Осечине и околине.

(Казивање професорке Драгице Пуљезевић можете погледати на сајту Народне библиотеке у Љигу, као и на сајту Библиотеке у Осечини)

  1. ВУКАН И НИКОЛАЈ ПЕТРОВИЋ ће са наставницом Драгицом учествовати на Републичком такмичењу Књижевна олимпијада у Сремским Карловцима.