Site Overlay

КЛУБ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У ОСЕЧИНИ

На недавном одржаном конкурсу „Достигнућа младих“ – имплементационом партнеру УНИЦЕФ-а у Србији наша школа је на националном конкурсу за оснивање и опремање „Клуба за иновације“ добила новчана средства и прилику да покрене Клуб који ће окупљати младе и инспирисати их да стварају иновативна решења у различитим областима и на тај начин буду покретачи промена у својим срединама.
Конкурс је расписала организација Достигнућа младих у Србији која је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који на годишњем нивоу похађа више од 10 милиона ученика широм света. Вредност опремања сваког Клуба за иновације је 400.000 динара, док је за програмске активности опредељено додатних 100.000 динара.
Сврха Клуба за иновације је да информише, образује и инспирише младе да стварају иновативна решења у области технологије, науке, екологије и друштвених иновација. Успешан Клуб за иновације подржава културу која се заснива на иновацијама, а то значи подстицање истраживања и препознавање неуспеха као важног елемента учења; јер препознавање неуспеха често води ка новим решењима.
Клуб за иновације биће опремљен савременом дигиталном опремом која ће омогућити младим људима да се окупљају, покрећу иницијативе и сарађују.
У оквиру Клубова за иновације, чији рад подржава УНИЦЕФ Србија, организоваће се радионице, обуке, предавања, курсеви, вршњачка менторства, такмичења, као и остали догађаји који окупљају младе људе и омогућавају им да се ангажују у својој заједници. Улога Клуба за иновације је да организује додатну подршку младима за њихове идеје и иницијативе, а то ће им бити омогућено уз додатну менторску подршку људи који долазе из различитих области и уз стручно вођство особа које у Клубу раде.
Како би пружили што бољу логистичку, програмску и организациону подршку организација Достигнућа младих са представницима УНИЦЕФ-а и партнерских организација организовала је обуку за чланове тима који ће руководити радом Клуб за иновације у нашој школи. Чланови тима упознали су се са предностима, изазовима и шансама које овакав један Клуб пружа и на примерима добре праксе других тимова који успешно раде у својим срединама наше колеге су израдиле програм рада и план акције који ће спроводити у наредном периоду. Виолета Миливојевић, Лора Петронић Петровић и Ненад Иконић имали су прилику да током три дана обука која се спроводила у просторијама Научно-технолошког парка у Чачку са представницима других Клубова за иновације кроз серије интерактивних радионица, предавања и анализа студија случаја стекну нова знања из области пројектовања догађаја и активности које ће у великој мери допринети раду и развоју нашег Клуба за иновације.
У наредном периоду предстоји уређење и опремање неопходном опремом простора у којем ће функционисати Клуб, а отварање је планирано да прву половину априла.