Site Overlay

КОНФЕРЕНЦИЈА Креативне и савремене СТЕМ образовне праксе

Центар за промоцију науке организовао је  10. и 11. децембра 2021. конференцију посвећену везама образовања, науке и уметничких пракси под називом Креативне и савремене СТЕАМ образовне праксе.

Конференција „Креативне и савремене СТЕАМ образовне праксе” осмишљена је са циљем представљања и дељења актуелних методологија, приступа и резултата у домену СТЕАМ образовања (енгл. STEAM: science, technology, engineering, arts and mathematics), активног повезивања наставника и школа широм Србије, и успостављања националних сарадњи, пројеката и такмичења. Релевантност и успешност савремених СТЕАМ пракси вишеструко су валоризоване и потврђене бројним истраживањима и пројектним активностима, те могућности које овакав приступ нуди полако улазе у националне курикулуме бројних европских земаља.

Образовно – васпитни центар „ Браћа Недић“ Осечина имао је учешће на овој конференцији као део УНИЦЕФ пројекта  „ Школе за бољи квалитет ваздуха“, а представник је била  наставница биологије Јелена Николић. Сам пројекат има за циљ да деца, адолесценти, њихови родитељи и наставници постану свеснији загађења ваздуха у својој локалној средини и његовог штетног утицаја на здравље. Део активности овог пројекта спроводи се у 46 средњих и основних школа са подручја 15 локалних самоуправа из сливова реке Дрине и реке Западне Мораве и трајаће до 2023.године.

Конференција је почела уводним обраћањима представника Центра за промоцију науке: др Марка Крстића, Добривоја Лала Ерића и др Марјане Бркић. Затим је уследило предавање посебног госта из Атине др Ангелоса Алексопулоса на тему „ Open Schooling for Science Learing Continuum for All“ , а након тога две панел дискусије: Значај Сitizen science пројеката за научно образовање и примери добре праксе у СТЕАМ образовању које су имале  за циљ да наставницима из Уницеф пројекта“ Unlocking STEM: Teachers and students for better air“  укажу на доступност нових технологија, алата, СТЕМ сетова и машина које омогућавају реализацију идеја и развој прототипова, као и да креира радни простор за умрежавање и размену знања, али и за реализацију пројектне и практичне наставе школама. Говорници прве панел дискусије били су: Тадеј Курепа- Иницијатива Дигитална Србија, др Тања Аднађевић- Центар за промоцију науке и Огњан Пантић- Београдска отворена школа, а друге Јелена Ракић- Фондација Ана и Владе Дивац, Далибор Тодоровић – Гимназија  „9.мај“ Ниш, Наталија Будински- ОШ И СШ „Петро Кузмјак“ Руски Крстур и др Нада Шева- Институт за педагошка истраживања. Први дан конференције завршен је радним састанком учесника пројекта Unlocking STEM: Teachers and students for better air“  који су водиле др Марјана Бркић и Данијела Вучићевић- Центар за промоцију науке, Милена Марић- Петља и Ана Чарапина- Иницијатива Дигитална Србија.

Други дан конференције почео је тематским предавањима  проф. др  Владимира Ђурђевића и проф. др Александра Јововића о климатским променама и заштити животне средине, а затим је одржан радни састанак учесника пројекта Unlocking STEM: Teachers and students for better air“. Учесници су детаљно упознати са планом даље реализације пројекта, планирано је да сваки учесник у оквиру своје установе уради пет пројеката који ће бити представљени у оквиру Сајма науке на нивоу општине. Такође, установе ће добити уређај за праћење квалитета ваздуха. Део састанка посвећен је и развоју мотивације  ученика и наставника ка СТЕМ темама и професијама кроз примере пројеката добре СТЕМ праксе.

Конференција је завршена  пленарним предавањем:”STEAM и STEM образовни концепти” чији говорници су били: Добривоје Лале Ерић- Центар за промоцију науке и Младен Шљивовић- Гимназија у Зајечару.

Аутори фотографија у прилогу:  Марко Рисовић и Ана Паунковић