Site Overlay

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА

Светски дан пчела  обележава се  20. маја од 2018. године. Иницијативу  за успостављање овог дана  дао је словеначки пчеларски савез. Србија је подржала ову иницијативу јер је сличан степен развоја и значај пчеларства у обе земље. Генерална скупштина Уједињених нација  је на предлог Словеначког пчеларског савеза прогласила овај дан за Светски дан пчела 20. децембра 2017. године. Највећи развој пчела на северној полулопти је у мају месецу, а на тај дан се родио Антон  Јанша, зачетник и учитељ модерног пчеларства у 18. веку. Царица Марија Терезија  именовала га је  за дворског пчелара и за првог царског инструктора у монархији.

Ови важни инсекти заузимају посебну пажњу,  па су наставница биологије Јелена Николић, наставница ликовне културе Гордана Гладовић Недељковић и Александар Николић, председник Удружења пчелара „Пера Јовановић Комирићанац“ удружили снаге у реализацији идеја за обележавање дана посвећеног вредним инсектима.

Главни циљ био је ширење еколошке свести о значају пчела за одржавање здраве и богате животне средине и развој дивљења и захвалности према овој важној групи инсеката.

Дан пчела обележен је постављањем штанда на градском тргу,  на коме су били изложени пчелињи производи,  као и производи са медом намењени за дегустацију,  али и  ликовни и други радови на тему пчела који су показали велику креативност ученика Образовно-васпитног центра „ Браћа Недић“ Осечина.

На штанду се нашло и воће карактеристично за наш крај- шљиве и јабуке, које је за ученике,  наставнике и друге грађане обезбедила фирма “ Подгорина Фрухт“ из Осечине,  препознавши значај пчела у опрашивању воћа које је једно од главних сировина у њиховој производњи. Овим путем се још једном захваљујемо директору Здравку Јовичићу на подршци и помоћи.

Подршку обележавању Дана пчела пружили су и председник општине Осечина Никола Томић, заменица председника општине Биљана Мићић,  председник СО Осечина Светозар Гачић,  помоћница председника општине Зорица Павловић,  директор ТО Подгорина Драган Поповић,  директор Образовно-васпитног центра „ Браћа Недић“ Зоран Петровић,  помоћник директора Образовно-васпитног центра „Браћа Недић“ Бранислав Тодорић,  колектив Народне библиотеке Осечина,  полицајац за рад у заједници Полицијске станице у Осечини,  Бранка Савић као и велики број грађана и чланова удружења, наставника и ученика.