Site Overlay

,,ПОТРАГА ЗА ДОБРИМ ПИТАЊЕМ: КАКО ДА МУДРИЈЕ И ЕФИКАСНИЈЕ УЧИМО ЗАЈЕДНО”

Саветовање ,,ПОТРАГА ЗА ДОБРИМ ПИТАЊЕМ: КАКО ДА МУДРИЈЕ И ЕФИКАСНИЈЕ УЧИМО ЗАЈЕДНО”, одржано је 3. и 4.априла у хотелу Турист у Краљеву. Нашу школу су представљале наставнице биологије и математике, Јелена Николић и Марија Николић, као координатори школских пројеката у оквиру пројекта Школе за бољи квалитет ваздуха.

Саветовање је реализивано кроз четири радионице.

Први дан учесници су дискутовали и анализирали школске пројекте кроз квалитет истраживачког питања, партиципативности деце у процесу развијања пројекта, когнитивним процесима који су подстакнути током пројекта итд.

Други дан саветовања употпуниле су радионице на тему Техника постављања питања (question formulation technique, QFT). Кроз активности радионице, истакнута је важност постављања питања како у наставном процесу код ученика, који наставу чини лакшом и занимљивијом, тако и у свакодневном животу.

Способност постављања питања није карактерна особина коју једна особа има, а друга нема, то је вештина коју свако може и треба научити. То је основна вештина – критична, као и читање, писање, аритметика.

Ако можете да постављате питања, можете боље да се ,,крећете” у сложеним системима и да се више укључујете у одлуке које утичу на вас, вашу породицу и вашу заједницу.