Site Overlay

Сазнај и разазнај

Крајем првог полугодишта, у сарадњи са организацијом Ирекс, организована је онлајн обука за ученике трећег разреда средње школе, образовног профила Комерцијалиста, из области медијске и информатичке писмености, као део блок наставе из предмета Обука у виртуелном предузећу. У обуци је учествовало 12 ученика, од којих је већина успешно савладала обуку и добила сертификате. Услед неповољне епидемиолошке ситуације није било могуће организовати свечану доделу сертификата у седишту организације Ирекс у Београду, те је на првом часу по повратку у учионице уприличена додела сертификата.

У доба када смо изложени великом броју информација и сензационалистичких наслова који долазе од још већег броја електронских и штампаних медија, права је уметност разазнати шта је права, а шта лажна информација. Поражавајући резултати истраживања говоре нам да је велики број грађана свих старосних структура информатички неписмено и да млади имају веома лошу писану комуникацију у којој примат заузима сленг, скраћенице, емотикони и страни изрази. Овакав један програм право је освежење и веома добра основа за даљи рад са младима. Током ове обуке ученици су имали прилику да науче како се пишу вести, извештаји, али и како да препознају праве од лажних вести. За време обуке ученици су активно учествовали у раду, давали своја мишљења и предлоге, а решавањем задатака и писањем домаћих задатака стекли су нова знања и вештине које ће им бити од користи током наставе, али и касније након завршетка школовања, у занимањима за која се оспособљавају.

„Сазнај и разазнај“ је програм који ради на подизању свести о медијској и информатичкој писмености у Србији. Програм „Сазнај и разазнај“ је финансиран од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, а спроводи га организација Ирекс.