Site Overlay

Са друге стране катедре…

„Мотивација је снага која ученицима даје енергију и усмерава њихово понашање. Општа мотивација је резултат учениковог искуства са школом и учењем и одржава свеукупну тенденцију ка учењу и постигнућу. За разлику од опште, специфична мотивација јесте мотивација за одређену лекцију или за одређени час.“

Са идејом да мотивише ученике и наставу математике учини занимљивијом, наставница математике Марија Николић, осмислила је час  користећи начине рада које ученици највише воле, а то је њихово активно учествовање у настави. Тада  ученици преузимају одређене улоге и понашају се на начин који те улоге захтевају, а такође уче одређен садржај самостално.

Уценицима 6.разреда Образовно-васпитног центра „Осечина“ час математике са наставном јединицом Табеларно и графичко представљање зависних величина изгледао је сасвим другачије него што је то уобичајено.

Неколико ученика из одељења имало је задатак да спреми предавање у вези са  датом  наставном јединицом и да у улози наставника испредаје лекцију остатку одељења.

Свој задатак ученици су веома озбиљно схватили што показује и начин на који су они то изнели у свом предавању. Сликовито су објашњавали примере уз различите типове графикона, користећи се примерима из свакодневног живота и тиме на занимљив и динамичан начин изнели суштину часа.  У позитивној атмосфери часа није изостало обострано уживање ученика, њихова комуникација, али и мотивација. А да је тако, потврђују и речи самих ученика. На питање, како су се осећали у улози наставника и шта је представљао за њих један овакав час, одговорили су:

„Велику част, узбудљивост, напетост и знатижељу имала сам пред час када су изабрани ученици, међу којима сам и ја, предавали лекцију из математике. Када је дошао ред на мене била сам у малом страху, али после изговорене прве реченице, опустила сам се и осећала се уважено од стране других ђака. Баш сам се уживела у улози наставнице и волела бих да ово још некада поновим. Тада сам се осећала зрелијом  и одговорнијом  и схватила сам да се све може постићи трудом.“ – испричала је Јана Срећковић, ученица 6-3 одељења.

„Било је занимљиво заменити улоге са наставницом. Осећала сам благу трему коју ми је наставница помогла да превазиђем, тако што је похвалила мој рад. Такође,  и другарима у мом разреду је било занимљиво и сви су са пажњом пратили предавање. Надам се да ћемо још некад поновити ово  јер је било интересантно.“ – уз осмех причала је Александра Гладовић, ученица 6-3 одељења.

Неколико минута  до самог звона, лица ученика била су украшена осмехом као и наставнице, која је са одушевљењем похвалила ученике и најавила још оваквих часова.