Site Overlay

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Широм света 16.октобар је познат као Светски дан здраве хране и представља један од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Слоган који прати ову годину гласи: ,,Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап”.

Тим за заштиту и унапређење здравља ученика наше школе, заједно са ученицима 7. и 8. разреда и 1.разреда средње школе обележиo је овај дан кроз низ активности са циљем подизања свести о важности здраве и правилне исхране.

На часовима биологије ученици су утврдили своја знања о томе шта заправо значи здрава и правилна исхрана, које су то намирнице које сматрамо здравим и какве су њихове навике поводом здраве исхране. Након тога, ученици су попуњавали анкете под називом:
,,Правилном исхраном до здравља-прехрамбене навике” и
,,Свест о себи и својој исхрани”.
Статистику свих одговора ученици 8-2 одељења, обрадили су на часовима математике и информатике, представљајући анализу одговора кроз графиконе. Резултате анкетирања, ученици су представили на својој презентацији у оквиру обележавања Светског дана здраве хране.
Такође, имали су прилику да се упознају са нутриционистом Биљаном Спасојевић, која им је дала предлог намирница које су пожељне за сваки оброк, а посебну пажњу им је скренула шта треба да садржи њихов јеловник да би били здрави и лепи. Осим тога, ученици су имали и занимљиве активности које им је припремила нутрициониста. Рачунали су свој индекс телесне масе и одређивали своју класификацију. Такмичили су се у квизу знања. Победници су одељења 7-1 и 8-1, а као симболичну награду добили су корпе са воћем.
Свој допринос обележавању Светског дана здраве хране, дала је и Народна библиотека Осечина, која је изложила своје књиге о правилној и здравој исхрани, спорту, кулинарским рецептима. Ученицима су се обратиле директорка Народне библиотеке, Ана Васиљевић и библиотекар, Јелена Чкојић Иконић, које су им прочитале пар занимљивих изрека о здравој храни, сa поруком да су врата њихове установе отворена и спремна да понуде литературу за све старосне доби посетилаца.

Наша школа, заједно са тимом за заштиту и унапређење здравља ученика чији је руководилац Јелена Николић, наставница биологије, придаје велику пажњу подизању свести о здрављу, екологији, бризи о себи и околини.