Site Overlay

У сусрет 26. септембру, Европском дану језика

Лингвистичка секција вас позива да заједно обележимо овај дан, да се забавите, али и да освојите вредне награде. (Посетите ову адресу https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx)

Европски дан језика обележава се 26. септембра сваке године. Установљен је од стране Савета Европе. Слави језичку разноврсност Европе.

Европски језици

Породица европских језика

Породицу европских језика чини више од 220 аутохтоних језика. То је око три процента укупног броја језика у свету.

Порекло Европских језика

Највећи број европских језика је индоевропског порекла, док су други по бројности угро-фински језици.

Европска година језика

  1. година проглашена је за европску годину језика. Европска година језика организована је од стране Савета Европеи Европске Уније. Пратећи успех Европске године језика, дошло се на идеју да се једном годишње обележава Европски дан језика, кроз низ активности и пројеката, у свих 47 држава чланица Савета Европе.

Циљеви Европског дана језика

Општи циљеви Европског дана језика су:

  1. Информисање јавности о значају учења језика и проширивање палете језика у циљу повећавања степена вишејезичности и међукултуролошког разумевања;
  2. Промовисање језичког и културолошког богатства Европе, које мора бити очувано и развијано;
  3. Подржавање целоживотног учења језика, како у оквиру школа, тако и ван њих, било за потребе школе, посла, мобилности или из задовољства и за  размену искуства

 

На следећем сајту  https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

можете пронаћи бројне занимљивости и наградне игре везане за овај дан, ево неких, а остале потражите сами:

Активности 2022.

Игрица ,,Где се налазим?”

Показаћемо ти 10 насумичних слика усликаних широм Европе. Можеш ли да откријеш где су усликане? Користи своје језичке вештине и виртуелну лупу да нађеш трагове на слици. Срећно!

И:Додај сопствене слике игрици!

Изазов: вишејезична брзалица

Колико брзалица, на бар 3 различита језика, можеш тачно да изговориш за минут? Брзалице нису за шалу, али 3 или више њих су сигурно за оне храбрије! Докажи колико си добар/а, појединачно или у групи, тако што ћеш нам послати видео.

Иницијатива
Збирка вишејезичних вицева (или Насмеј ме!)

На колико језика умеш да насмејеш некога? Пошаљи нам свој омиљени виц! Ако твој виц прође веома строг жири (чији се чланови не смеју пуно!) може да буде изабран за ,,Највеличанственију (или једину) вишејезичну збирку вицева” након ЕДЈ-а.

Апликација језичких изазова за тајне агенте  2022.

Изазови и квизови у овој апликацији охрабрују ученике – будуће међународне агенте – да искористе многобројне прилике за вежбу језика и да науче више о језику ван контекста учионице. Пролазећи кроз низ нивоа можеш од обичног агента на обуци да постанеш мастер тајни агент.

 

Европски дан језика (ЕДЈ) такмичење за мајицу

Пошаљите нам свој дизајн/слику/графичко решење и креирајте изглед званичне ЕЈД мајице! Сазнајте више

Или, једноставно, купите званичну ЕДЈ мајицу.