Site Overlay

ЦЕНТАР ЗА ДЕЛИКАТЕСНА ИСТРАЖИВАЊА Радионица за ученике прве године будуће куваре и посластичаре

У оквиру блок наставе из предмета куварство и посластичарство професор Ненад Иконић је у сарадњи са Центром за деликатесна истраживања из Београда организовао радионицу припремања националних јела за ученике првог разреда образовног профила кувар и посластичар. Радионица је организована у простору Центра у Београду и том приликом ученици су имали прилику да у сарадњи са професором и двојицом професионалних кувара припремају национална јела народа са Балкана, Мексика и Азије.
Циљ радионице је био да ученици у једном новом и непознатом окружењу припремају њима непозната јела и тако већ на самом почетку школовања уђу у тренажни процес који ће на крају имати за резултат припремљеног и за тржиште рада спремног и стручно оспособљеног појединца.
Кроз досадашњу теоријску и практичну обуку ученици су стекли основна знања из припреме и обраде намирница биљног и животињског порекла, а на овој радионицу су та знања подигли са степен више и победили трему од новог и непознатог и у раду са врхунским професионалцима стекли увид како функционише рад у једној модерној кухињи и значај јачања тимског духа.
У пријатном и модерно уређеном простору Центра за деликатесна истраживања уз звуке џез музике ученици су непрекидна четири сата припремали модернизоване верзије неких традиоционалних јела. Укусе Балкана браниле су пите, али овог пута у модерном аражману у складу са простором и младошћу самих учесника радионице. Ученици су по први пут припремали туфахије по старом рецепту и на традиционалан начин, јер неке ствари не треба мењати. Укусе Мексика бранио је такос и бурито у изворном облику са традиционалним зачинима како би се ученици упознали са начином припреме и изворним укусима ових јела карактеристичним за Мексико. Укусе Азије упознавали су кроз припрему разних салата које карактеришу бројни дресинзи и мноштво поврћа и комбинације укуса. За крај опробали су се у сервирању и декорисању припремљених јела. Током дегустације припрамљених јела могли су се чути коментари на рачун припреме, комбинације укуса и коментари ко је шта боље припремио могли су се чути до самог повратка кући.
Наша школа са Центром за деликатесна истраживања и партнерским организацијам већ има успостављену сарадњу и на иницијативу професора Иконића у овој школској години су организована предавања и радионице за наше ученике са темом развоја предузетништва код младих на руралу, а током ове посете договорени даљи правци сарадње који ће укључивати и ученике са других образовних профила.