Site Overlay

Честитка лингвистичке секције

Лингвистичка секција наше школе жели вам срећне празнике одабраним местима из рада који је 2017. године освојио прво место на Републичком такмичењу лингвистичких секција. У другом делу овог прилога видећете и како се честита Божић на неким европским језицима.

Слике са промоције у Народној библиотеци

ЖИВОТ И ОБИЧАЈИ НАРОДА ПОДГОРСКОГ

„За наше старије нема ничег лепшег него да се сете своје младости и тога како се некад живело… А лепо је и нама који их слушамо“.

Ненад Мијаиловић 7/3 Осечина

БОЖИЋ
„За Божић су се везивале кашике, виљушке и ножеви. То је симболично везивање очију птицама, да не би крале жито“.
„Боље је Божић кужан него јужан; јужну Божићу и пријатељском колачу не ваља се радовати“, забележио је Вук Караџић.
Анђела Јанковић 7/2 Горње Црниљево

Трудница…
Не сме да седи на преврнутој столици – окренуће се незгодно дете у њој. Не сме да прескаче конопац – дете ће имати сапет језик. Не сме да једе рибу јер беба неће спавати (биће му отворене очи). Риба се не доноси на бабине. Не сме да се купа – удавиће се дете. Не сме да седи испод високог дрвета – дете ће имати падавицу. Не сме да иде под сушило ноћу. Ако трудница убије змију и ако се ухвати за кукове, дете ће имати бели отисак на куковима. Не сме да једе поред казана и поред ватре – дете ће имати астму. Не сме да краде – дете ће бити лопов. Ако украде нешто од воћа или поврћа – дете ће имати такав белег на телу. Не треба ни од ког ништа да тражи. Јер тај од кога тражи – кад она оде – засече праг. Ако засече горњи – дете ће имати расечену горњу усну. Ако засече доњи – дете ће имати засечену доњу усну. Ако ломи прут, треба да га сломи одједном – да се дете не зацени. Не сме да удари пса или мачку – дете ће бити длакаво. Не сме да стане на дрвљаник и на секиру. Не сне да се купа гола. Не треба да једе слаткише – родиће женско дете. Трудници се кришом подметну маказе и нож на место где она иначе седи. Ако седне на маказе родиће женско. Седне ли на нож, биће мушко. Трудница низ недра пусти зрно пшенице. Ако оно падне тако да му је горе засечени део, биће женско. Обрнуто – мушко је. Мајка последња треба да сазна да се ћерка порађа. Некада су се жене порађале ван куће, сакривене од мушкараца – на њиви, штали…
Ученици 7/2 и 7/3

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА ВЕЗАНИ ЗА ДЕТЕ
„Једног дана ћу и ја бити мајка и бака, па ћу све то да пренесем својој деци и унучићима.“

Сања Ђокић 7/3 Осечина

Веровања везана за дете
Ако се дете роди с кошуљицом, не може му пушчано зрно ништа. Кад се роди дете, треба ставити глогов колац у прозор. Новорођенче треба нагаравити по челу. У колевку и под јастук се стави бели лук. Беба се не износи из куће четрдесет дана, док не прођу бабине. Кад дете има температуру, треба га покрити га венчаницом. Кад се дете уплаши, треба га напити водом преко чаше. Не ваља да се дете љуља на столици – храмаће. Aко је дете некрштено, не ваља да његове ствари остану на сушилу преко ноћи. Не ваља да дете иде испод сушила – неће расти. Некрштена деца не узимају ништа са гробља. Дете не треба да стаје уз дрвљаник и кокошињац – неће расти. Кад испадне први зуб, стави се у хлеб и баци псу. Кад први пут узмете бебу у руке, помислите жељу – оствариће се. Беба се не љуби док спава – имаће немиран сан. Бебу не треба да први пут види онај ко је у жалости. Дете се не удара метлом – неће расти.
Ученици 7/3

Мини речник: Како се на ком језику у Европи честита Божић?

У Србији је традиција да се Божић честита речима: ,,Христос се роди“, док се у другим земљама Европе углавном једноставно говори „Срећан Божић“.
Руски– Счастливого Рождества!
Украјински– з Різдвом , з Різдвом Христовим!
Бугарски– Весела Коледа!
Maкедонски– Среќен Божиќ , Христос се роди , Навистина се роди!
Пољски – Wesołych Świąt!
Чешки – Veselé Vánoce!
Словачки – Veselé Vianoce!
Словеначки– Vesel Вožič!
Енглески – Merry Christmas!
Шпански– Feliz Navidad!
Француски– Joyeux Noël!
Немачки – Frohe Weihnachten!
Италијански – Buon Natale!
Португалски – Feliz Natal!
Румунски – Crăciun Fericit!
Шведски – God Jul!
Норвешки – God Jul!
Дански – Glædelig Jul!
Фински– Hyvää Joulua!
Исландски – Gleðileg Jól!
Холандски– Vrolijk Kerstfeest!
Aлбански – Gëzuar Krishtlindja!