Site Overlay

Представљен „Говор нашег краја“, монографија Лингвистичке секције Образовно – васпитног центра „Осечина“

У уторак 3. децембра 2019. године представљен је издавачки подухват Народне библиотеке Осечина припреман у 2019. години – монографија „ГОВОР НАШЕГ КРАЈА“ Лингвистичкe секцијe Образовно – васпитног центра „Осечина“ и професорa српског језика и књижевности Драгице Пуљезевић.

Објављивањем радова лингвистичке секције у периоду од 2010. до 2019. године кроз монографију „Говор нашег краја“, Библиотека је подржала предани рад Лингвистичкe секцијe Образовно – васпитног центра „Осечина“ и професорa српског језика и књижевности Драгице Пуљезевић и на тај начин, уз подршку локалне самоуправе, оставила трајно забележене говорне особености нашег краја.

У књизи представљени су само неки од бројних истраживачких задатака, које је секција обавила: живот и обичаји народа подгорског; архаизми и дијалектизми; сеоски речник; топоними нашег краја; родбинске везе; стара имена и израда родословног стабла – имена некад и сад; надимци и презимена у општини Осечина; употреба ћирилице и латинице; присуство страних речи у савременом српском језику. Забележено је и Сећање на Јована Ћирилова, а на крају монографије се налазе бисери са писмених задатака.

За своје радове у последњих осам година секција је освојила 4 прва, 3 друга и 1 треће место. Таквим успехом не може се похвалити ни једна школа у Србији!

Друштво за српски језик и књижевност на свом сајту дало је преглед освојених награда за шест година такмичења (2012/13–2017/18) у категорији лингвистичких секција. На том списку Драгица Пуљезевић је са својом секцијом освојила 5 награда, што је сврстава на друго место, а испред њих је само Лингвистичка секција Филолошке гимназије са 6 награда.

О књизи су говориле проф. Драгица Пуљезевић и Ана Васиљевић, директорка Библиотеке и сложиле су се да ће ова публикација биће на корист свим будућим генерација, љубитељима и истраживачима локалног говора, али и стручној јавности. Већ за њу постоји интересовање са Института за Српски језик и књижевност.