У четвртак 18.маја 2023.године у хали Спортског центра Осечина, ученици и наставници ОВЦ „Браћа Недић“ обележили су Мај месец математике и Светски дан пчела 20.мај.
Манифестација Мај месец математике, као традиционална национална манифестација, окупља велики број ученика и наставника љубитеља математике у циљу популаризације математике и развијања логичких способности учесника и посетилаца манифестације. Ове године, ученици наше школе заједно са својим наставницама математике, физике и информатике припремили су занимљив математички програм за све узрасте. Инспирацију за реализацију самог програма, заједно са наставницом биологије и наставником музичке културе, понашли су и кроз обележавање Светског Дана пчела, који се традиционално обележава 20.маја. Креативност и машту показали су кроз разне математичке радионице користећи пчеле као синоним за бројеве, операције сабирања, логичко пребројавање уз геометријски приказ пчелињег саћа. Кроз своје активности ученици су повезали своја теоријска знања како из биологије тако и из математике, физике и информатике и преточили их у практичне радове кроз које се могао видети значај ових божанских бића како у природи тако и у науци. Пред ученицима је био изазовни задатак како посетиоцима приближити основна знања о пчелама, као и њихов значај за човечанство. Свој целокупни рад и труд представили су и на свом пчеларском штанду који је био украшен и постерима који су ученици креирали на часовима информатике и рачунарства, кошницама, моделима пчела, бојанкама са ликовима пчела, постољем са ликом пчеле за фотографисања , ликовним радовима израђеним на часовима ликовне културе са наставницом Горданом Гладовић.

 

Колико је математика важна и лепа наука, колико је битно заволети математику и научити како се проблем решава уз помоћ математике, показали су ученици виших разреда наше школе кроз своје изложбе и радионице, али и учешћем у такмичарском делу манифестације. Циљ овогодишње манифестације јесте да се млађим ученицима, као и деци из Предшколске установе „Лане“ представи све оно што је математика, од бројева до геометрије, преко употребе математике кроз програмирање и коришћење микробита, до играња шаха, склапања Рубикове коцке, решавања магичних квадрата и логичких задатака. Посетиоци манифестације, наши најмлађи суграђани, деца из средње васпитне групе ПУ „Лане“, старије васпитне групе ПУ „Лане“, Припремних предшколских група ПУ „Лане“ имали су прилику да разговарају и играју се са ученицима који су им на креативан начин представили бројеве, демонстрирали операције сабирања, активно су учествовали у игри погађања бројева и пребројавања елемената скупа.

Такође, ученици првог разреда средње школе, образовног профила Прехрамбени техничар, са наставницом физике, изводили су експерименте где су уз помоћ куркуме и соде бикарбоне, посетиоцима исписивали на папиру бројеве, геометријске облике, математичке формуле, показивали како се решавају математички ребуси, темперама приказивали осну симетрију на папиру, склапали задату реч од измешаних слова и организовали игру ,,Не љути се човече” где су бројеве добијали решавање једноставних једначина чија су решења бројеви од 1 до 6.

Да математика није само број и да решење увек постоји када имамо слику или модел испред себе, ученици су то показали кроз представљање геометријских облика и фигура, кроз радионицу склапања Танграма, друштвене игре која се састоји од 7 равних геометријских делова тако да формирају одређен облик.

Одушевљење најмлађих није изостало ни у дигиталном кутку манифестације где су имали прилику да виде:
– Микробит графичку коцкицу као замену за класичну коцкицу у друштвеној игри ,,Не љути се човече”. Ученици 7.разреда на часовима информатике и рачунарства креирали су овај пројекат користећи као улаз акцелерометар који ће покренути процес насумичног одабира броја између бројева 1 и 6 и приказаће га на лед екрану када се протресе микробит. На екрану микробита се приказују тачкице које представљају добијени број, а које изгледају исто као оне на правој коцкици.
– Игрицу Камен, папир, маказе уз помоћ два микробита, где програм користи селекцију да одлучи коју слику ће приказати на лед дисплеју, ако је случајни број био 0, приказије икону камена, ако је био 1 приказије икону која представља папир, а ако није било 0 или 1, мора бити 2 јер је задата команда микробиту да бира само насумичне бројеве између 0 и 2, тако да у том случају приказује маказе.
– Микробит таблица множења где микробит користи променљиве које чувају вредности од 1 до 10. Игрица функционише тако што притиском на тастер А програм генерише први случајни број, притиском на тастер Б програм генерише други случајни број, да би смо сазнали производ та два броја потребно је да протресемо микробит.
– Бројач корака, где је микробит програмиран да користи команду „протреси“ за бројање корака, приликом хода микробит активира акцелероматар како би регистрован да ли је направњен корак или не, ако је корак направљен корак повећава се вредност променљиве и започиње се процес бројања корака.
– Гитара, мелодија на додир тако да се уместо жице на гитари користили алу фолија и крокодилке које су биле спојене на микробит пинове. На микробит уређај прикључени су звучници на пинове. У зависности који пин је притиснут, чује се различит тон.

Радозналост и знатижеља најмлађих посетилаца, али и њихово математичко знање, употпунили су данашњу манифестацију.
Завршни део програма за дечицу био је музичко – едукативног карактера уз песмицу „The bees go buzzing“ („Пчелице зује“) уз коју деца уче да броје на енгелском до 10. Песму су извеле наше ученице Нађа Поповић и Наталија Ђурђевић, које су кроз игру имитирања како пчела зуји и показивањем едукативних картица са пчелама и бројевима од 1 до 10, пребројавали пчелице и изговарали бројеве на српском, а затим на енглеском језику.

Да би успомене биле још лепше и дуготрајније, на завршној радионици, организовано је бојење цртежа са ликовима пчеле, писање бројева, бојанке са веселим бројевима, модели правилних шестоуглова за обележавање бројева. Пуно осмеха, одушевљења и радости на лицима најмлађих посетилаца, главни су показатељи да је наша манифестација успела и да смо им приближили дух науке, математике која је свуда око нас и помогли да схвате значај пчела за здравље човека и цело човечанство.

Колико је књига важна, а едукација још важнија, незаобилазни простор наше манифестације био је и штанд наше Народне библиотеке Осечина, која је представила велики број књига и едукативних садржаја, друштвених игара на тему математике као и пчеларства.

Манифестацију су затворили ученици наше школе који су се такмичили у:
– Слагању Рубикове коцке, где је прво место освојио ученик 6.разреда Илија Крстић, друго место ученик 7.разреда Урош Матић, док је треће место заузео ученик 7.разреда Сергеј Којић.

-Такмичење у шаху је привукло велики број ученика, где је учешће заузело чак 10 парова такмичара. Било је напето и неизвесно, али за прво место се изборио ученик 7.разреда Петар Миловановић, друго место Урош Мијаиловић, ученик 6.разреда док су два трећа места припала Сергеју Којићу и најмлађем учеснику Андрији Младеновићу, ученику трећег разреда.

 

-Решавање магичних квадрата и развијање логичко-комбинаторних способности код ученика припали су ученицима 3. и 4.разреда. Прво место освојила је ученица 3.разред Ања Зељић, друго место припало је ученици 4.разреда Наталији Нинић, док је трећа била Наталија Давидовић, ученица 4.разреда.

-Решавање логичких задатака за ученике другог разреда такође је донело победнике. Прво место је понела Софија Матић, друго место Лена Живановић док је треће место заузео Лука Антонић.

Манифестација Мај месец математике и обележавање Светског Дана пчела представљају продукте вишемесечног рада ученика и наставника, њихових идеја и самих пројеката у оквиру редовне наставе и часова. Посетиоци манифестације, као поклон, добили су беџ са логом данашњег догађаја који су креирали наши ученици на часовима информатике, као и медењаке и мед који је донирала Туристичка организација „Подгорина“ . Доказ да је данашња манифестација испунила свој циљ јесу ојачане и утемељене личне карактеристике ученика (иницијатива, постојаност, радозналост, вођство), ученичке компетенције (критичко размишљање, решавање проблема, комуникација, сарадња, креативност) али и основне вештине писмености (писменост, рачунање, ИКТ, финансијска писменост, културна и грађанска писменост).
Честитамо наставницима организаторима, наставници биологије Јелени Николић, наставници математике Марији Николић, наставници информатике и рачунарства Виолети Миливојевић, наставници физике Сањи Радојчић, наставници математике Гордани Васиљевић, наставнику музичке културе Александру Николићу и учитељу Драгану Симићу, на још једном дивном догађају у нашој школи, који ученицима преносе и промовишу праве вредности и норме друштва, основне карактеристике васпитања и међусобном сарадњом, тимским радом и комунацијом дају ученицима одличан пример колико је важно да се друже, размењују своја искуства, идеје, међусобно се помажу и поштују реч другарство.

#

Comments are closed

АРХИВА ВЕСТИ
ИНФОРМАЦИЈЕ ПО РАЗРЕДИМА