Site Overlay

Историја наше школе

ЛЕТОПИС 2019-2020.

ЛЕТОПИС 2017-2018.

ЛЕТОПИС 2016-2017.

Непосредни историјски извори упућују на могућност да је у периоду између 1808. и 1813. на територији Осечине постојала школа  у којој  је први учитељ био Алекса А. Стојшић, који је после пропасти Првог српског устанка пребегао у Србију из Вуковара. Међутим, других непосредних и поузданих доказа за постојање школе нема.

Дугогодишњи назив, „Браћа Недић“, школа је носила по јунацима из Првог српског устанка, браћи Глигорију и Димитрију Недићу, који су погинули 16. априла 1804. године  у боју на Чокешини, храбро се борећи против вишеструко бројније турске војске.

Школу у Осечини први пут помиње Јоаким Вујић 1850. године у свом делу „Путешествије по Србији”. Имена првих учитеља приватне школе у Осечини сачувана су у фонду Министарства просвете у Архиву Србије. Према овом извору први учитељ био је Маринко Поповић (учитељ од 1852. до 1855. године), а затим Јосиф Станишић (1856–1859) и Јанко Гладовић (1863–1872). У Архиву Србије  налазимо и име прве учитељице – Софија Петканић (која је почела да ради у школи 1890. године).

Прва школа у Осечини налазила се северно од цркве на месту на коме се сада налази војничко гробље, а у школу су ишла деца из две парохије: осечанске (Плужац, Сирдија) и лопатањске (Остружањ и Братачић). Према доступним подацима, школу 1858. похађа 21 ученик: 1 ученик првог, 13 ученика другог и 7 ученика трећег разреда. Сви ученици били су дечаци.

Матична школа у Осечини деловала је пре и за време Првог светског рата, а између два светска рата радила је као четвороразредна. Током Другог светског рата претрпела је велика оштећења и бива спаљена. Након рата, 29. новембра 1946. године, из четвороразредне прераста у прогимназију (седам разреда), а од 1951. године ради као потпуна осморазредна школа. Поред обновљене старе школске зграде саграђена је нова са шест учионица и осталим пратећим просторијама, да би 1981. године била изграђена прва фаза садашње школе, а нешто касније и остале две фазе (школска хала и реконструкција првоизграђене школске зграде). Прве школе по селима (данашња издвојена одељења), помињу се почетком 20. века.

Школа у Лопатњу први пут се помиње 1900. године, а у Остружњу 1916. Издвојено одељење у Горњем Црниљеву почиње са радом 1932. године (пре тога деца из овог села ишла су у школу у Миличиници), док  је одељење у Баставу било у саставу ОШ „Чеда Милосављевић” из Пецке све до 1963, када се припаја школи у Осечини. Школа „Петар Јовановић Комирићанац” у селу Комирић постојала је пре Првог светског рата, а од 1961. ради као четвороразредна школа. До 1969. године ова школа била је самостална, са издвојеним одељењима у Коњуши и Белотићу, да би се потом интегрисала са ОШ „Браћа Недић” и постала њено издвојено одељење.

Матична школа данас налази се у близини самог центра варошице. У непосредној околини налази се Музеј Осечина, Народна библиотека и Спортски центар са базенима, спортском халом, фудбалским и кошаркашким игралиштем и тениским тереном. У оквиру спортске хале постоји теретана и фитнес клуб. Школа остварује добру сарадњу са Спортским центром, о чему сведочи и велики број ученика укључених у различите спортске активности.

Од 01. септембра школске 2019/2020. године некадашња Основна школа „Браћа Недић“ мења назив и постаје Образовно-васпитни центар „Осечина“. Сада је то установа у којој се остварују програми различитих нивоа образовања и васпитања, тј. програми основношколског образовања и васпитања и програми средњошколског образовања и васпитања. За први разред средње школе предвиђена су два образовна профила: Пластичар (подручје рада: Хемија, неметали и графичарство; трогодишње трајање) и Прехрамбени техничар (подручје рада: Пољопривреда, производња и прерада хране; четворогодишње трајање). Такође, ученици издвојеног одељења Економске школе „Ваљево“ у Осечини, који су своје образовање започели на неком од смерова (Пословни администратор, Финансијски техничар, Комерцијалиста (подручје рада: Економија, право, администрација) и Трговац, Кувар/Конобар (подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам)), наставили су своје школовање по истим плановима и програмима у Образовно-васпитном центру „Осечина“.

Образовно-васпитни центар, поред централне школе у Осечини, има и 9 издвојених одељења: осморазредно у Комирићу и четвороразредне школе у селима: Белотић, Горње Црниљево, Драгијевица, Лопатањ, Остружањ (школе у Баставу, Плушцу и Сирдији тренутно не раде).