Ученици 3-1 разреда, образовног профила прехрамбени техничар протеклог викенда били су учесници четвородневног стручног усавршавања. Похађали  су “Youth4Air” обуку за вршњачке едукаторе у Сремским Карловцима. Стручно усавршавање организовано је од стране организације за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting” у партнерству са Уницефом у Србији и уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду . Циљ усавршавања јесте промоција и неговање еколошки одговорног понашања, инспирисање зелених волонтерских акција и систематском увођењу партиципације младих у процесе доношења одлука.

Пројекат “Youth4Air” ће трајати до маја 2023. године и подразумева креирање јединствене платформе за активно укључивање младих у процесе доношења одлука широм Србије кроз пажљиво осмишљене активности:

– Припрема и успостављање „Мреже Yоутх4Аир“

– Камп за “Youth4Air” вршњашке едукаторе

– Развој Декларације о чистом ваздуху у Србији

– Једнодневна конференција Youth4Air 1.0

– Камп  за “Youth4Air” вршњачке едукаторе

– “Youth4Air” догађаји и волонтерске кампање

– Једнодневна конференција Youth4Air 2.0

Примењујући приступ заснован на правима кроз садржај и резултате пројекта биће креирана нова платформа како би се млади широм Србије чули и препознали, и то не као пасивни и неуки део друштва, већ као будући лидери, активни и одговорни грађани који имају право и обавезу да утичу на ствари које их се тичу директно и индиректно. Пројекат “Youth4Air” доноси нови прилагођени УНИЦЕФ приступ у подстицању оснаживања младих младих кроз интер секторски приступ укључивањем свих заинтересованих страна, посебно 1.500 младих особа широм Србије, 40 Youth4Air будућих климатских амбасадора, 30 локалних организација и неформалних група и многих других актера из јавног и приватног сектора.

Пројекат “Youth4Air” се реализује у оквиру кровног пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха” који  реализује Уницеф у Србији уз помоћ Владе Краљевине Норвешке.

Према речима Катарине Пантелић и Јовице Петровића, ученика који су били представници наше школе на овом стручном семинару учесници овог стручног усавршавања су кроз низ радионица, предавања и тимбилдинга стекли нова знања и вештине која ће им помоћи у даљем раду и учењу, стекли нова познанства и успоставили контакте са вршњацима из преко 20 средњих школа и гимназија из целе Србије. Све оно што су научили током овог стручног усавршавања ученици ће презентовати кроз радионица које ће реализовати у сарадњи са предметним наставницима и уз подршку организације која је реализовала пројекат Youth4Air за своје вршњаке у матичној школи као и у школама које се налазе у окружењу.

„Похађање овог семинара имао је изузетан значај за нас и за наше усавршавање, јер смо имали прилику да стечено знање применимо у пракси и да радимо на повећању персоналних перформанси. Другим речима ослободили смо се, победили смо трему и пробили смо лед при упознавању нових људи у непознатој средини и стекли самопоуздање“, речи су Катарине Пантелић која непрестаје са усхићењем да преноси утиске.

Крај стручног усавршавања закључен је обиласком Стражилова и ужег градског језгра Сремских Карловаца и Новог Сада и том приликом ученици су имали прилику да се упознају са знаменитостима града и његовим културним вредностима, богатој историји и традицији и да сумирају утиске са овог стручног усавршавања.

 

 

#

Comments are closed

АРХИВА ВЕСТИ
ИНФОРМАЦИЈЕ ПО РАЗРЕДИМА