Дана 29. новембра 2024. године одржао се блок наставе за куваре I-2 као последњи у низу од пет радних дана, где су кувари имали прилику да кроз практичан рад, стекну нове вештине и стечено знање преточе у рад. Као круна те блок наставе, и на поклон од школе, ученици су добили једнодневну екскурзију у Тршић.
Пети дан је био најзанимљивији део оваквог облика наставе.
У Тршићу их је дочекао наставник куварства, Жељко Матић и угостио у свом туристичко-угоститељском домаћинству.
Деца су имала прилику да виде, сем практичног дела, и зашто су туризам и угоститељство уско везани и иду једно уз друго.
Посетили су Музеј језика и писма, абадзијску радњу, музеј старих заната, ликовну галерију, цркву брвнару, сабористе, калиграфску радњу и Вукову кућу.
Практичан део дана јесте била посета најстаријег угоститељског објекта у Тршићу, ресторана Промаја.
Наши ђаци су имали прилику да виде како функционисе један национални етно ресторан, ста се све слузи, као и да уз помоћ газде и куварица направе домаћу проју, као и све припреме за прављење етно-бренда пихтије.
Сеоско домаћинство Николић, частило је децу домаћим производима и соковима па су узивали у соковима од малине, зове, грожђа и купине. По традиционалном рецепту домаћинста Николић, наше ученице су направиле домаћи сок од лековитог биља и малине, док је мушки део правио гулаш од срнетине, фазана и свињетине.
Ученици су самостално направили гулаш за 20 особа, а наставничка помоћ је била само у дегустирању. Гулаш је био савршен, као да су га заиста искусни кувари правили.
Децу су посетили и наставници, са којима су заједно уживали, дружили се и јели гулаш.
Данашње дружење су употпунили и Браћа Репић, уз које смо сви мало и запевали и провеселили се.
Све активности предвиђене данашњим планом остварене су.
Comments are closed